Di dalam buku teks Applied Science KBSM pada mukasurat 194 dan 195 membincangkan mengenai pemakanan seimbang. Antara makanan yang terbaik untuk kita amalkan seharian ialah pengambilan buah-buahan. Pengambilan buah-buahan bukan sahaja membantu sistem penghadaman kita membuang sisa makanan malah dapat membantu dalam proses penurunan berat badan bagi sesiapa yang mengamalkan pengambilan buah-buahan.
Kita sedia maklum melalui pembelajaran matapelajan sains di sekolah buah-buahan mengandungi kandungan serat yang tinggi, air dan nutrisi sehingga mampu membuat perut menjadi kenyang. Bagaimanapun dalam pilihan pelbagai jenis buah, ada beberapa jenis yang mempunyai kelebihan dalam membantu menurunkan berat badan iaitu limau gedang (grapefruit), oren, epal, beri, tembikai dan anggur.
Limau Gedang
Kajian mendapati buah limau besar berkenaan mempunyai asid sitrik yang dapat menghambat kehadiran kalori dalam makanan
Oren
Melalui perbandingan dengan beberapa buah-buahan lain, oren didapati mempunyai kandungan serat yang paling tinggi. Serat yang ada dalam buah itu juga adalah dari jenis larut di dalam air dan amalan pemakanan oren mampu mengurangkan keinginan seseorang menikmati karbohidrat
Epal
Suatu kajian mendapati seseorang yang mengambil sebiji epal sebelum menikmati hidangan mampu mengurangkan kadar kenaikan berat badan sebanyak 33% berbanding orang yang tidak mengamalkannya.
Beri
Buah dari kumpulan beri adalah antara jenis buah yang kaya dengan kandungan antioksidan dan dapat meningkatkan kadar metabolisme tubuh
Tembikai
Buah ini terdiri daripada 92% air dan mampu memberikan signal kenyang kepada otak dalam tempoh singkat apabila reseptor di dalam perut terangsang
Anggur
Kandungan antioksidan di dalam buah ini mampu mencegah gula di dalam darah menjadi lemak. Anggur juga mencegah pembentukan lemak di dalam perut.
Sumber:
1. Berita Harian 30 November 2010, Sisipan BH 1klassifieds, ms RH12, "Buah turunkan berat badan".
13 years ago
0 comments:
Post a Comment