Saturday, April 14, 2012

Konsolidasi di Perak...


Salam pertemuan untuk para pengunjung yang dihormati. Semoga saudara dan saudari berada dalam keadaan yang baik dan sejahtera hendaknya. Jika kurang sihat, ingatlah keadaan itu merupakan ujian kepada kita sebagai manusia di muka bumi ini.

Hari ini 14 April 2012, seluruh warga BPTV negeri Perak telah berkumpul di dewan INTIM Ipoh, Perak untuk program "Majlis Konsolidasi Transformasi Pendidikan Vokasional KPM". Kami berbangga juga kerana bersama-sama kami warga SMTV/KV Perak ialah barisan kepimpinan tertinggi BPTV iaitu Tuan Pengarah BPTV sendiri, Tn Hj Tajudin bin Jab, Tim Pengarah BPTV (Pengoperasian Sekolah), TP BPTV Dr Abd Rahman Ayob serta TP Bahagian Keguruan KPM Tn Mohd Khir bin Mohd Yusof. Tujuan utama majlis ini diadakan untuk menerangkan dasar-dasar BPTV kepada seluruh warga BPTV negeri Perak. Sebenarnya zon Perak adalah zon yang terakhir setelah 'road show' ini diadakan di semua zon-zon di Malaysia Barat dan Malaysia Timur.

Dasar transformasi pendidikan vokasional ini adalah hasil perbincangan di peringkat tertinggi BPTV untuk memperkasakan pendidikan vokasional seiring dengan usaha kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020. Ianya juga merupakan pengalaman dan pengetahuan yang di terima oleh pihak pengurusan tertinggi apabila mereka mengadakan lawatan ke negara-negara maju. Keadaan di sana memperlihatkan kepada mereka bahawa pendidikan vokasional mendominasi pilihan pelajar dengan 75% pelajar memilih untuk aliran vokasional berbanding Malaysia hanya sekitar 8%.


Majlis pada hari ini dimulakan dengan sesi pertama yang telah disampaikan oleh Timbalan Pengarah KPM Bahagian Perguruan Tn Hj Mohd Khir bin Mohd Yusof dengan tajuk "Konsolidasi Transformasi Pendidikan Vokasional". Antara isi ucapan beliau yang sempat saya catatkan ialah dasar ini bertujuan untuk memperkasakan pendidikan vokasional serta meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran dan tidak lagi berorientasikan peperiksaan sebaliknya struktur penilaiannya adalah berasaskan untuk mengeluarka potensi pelajar itu sendiri.

Slot kedua disampaikan oleh Tn Zainureen bin Mohd Noor dengan tajuk "Promosi dan Jerawaraya". Beliau menyatakan BPTV amat serius dalam melaksanakan dasar transformasi Pendidikan Vokasional dengan pelbagai promosi dan 'road-show' telah dijalankan sepanjang setahun yang lalu. Dasar ini katanya menumpukan kepada tiga hasil utama iaitu
1. 70% daripada hasil KV akan memenuhi industri sebagai tenaga kerja mahir dan berpendapatan tinggi
2. 20% melanjutkan pelajaran ke peringkat IPTA dan IPTS
3. 10% akan menjadi usahawan yang berpendapatan tinggi di masa hadapan
Sesi ketiga disampaikan oleh Timbalan Pengarah BPTV Tn Hj Abdul Rahman Ayob dengan tajuk "Transformasi Minda". Yang sempat saya catatkan hanya apabila ketika beliau memetik kata-kata Datuk Prof Sahol Hamid Abu Bakar iaitu "be part of the solution, not be the part of the problem" kerana pada ketika ini saya amat letih dan kelapan kerana pada ketika itu jam telah menunjukkan pukul 1245 tengah hari.Sesi terakhir ialah apabila KP BPTV sendiri yang memberikan ucapan. Dan beliau sekali lagi menegaskan bahawa dasar transformasi ini akan membantu membawa Malaysia menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020Setelah mendengar penjelasan daripada barisan tertinggi BPTV, maka fahamlah saya akan dasar yang begitu hebat ini. Ianya akan membawa Malaysia menjadi antara negara pengeluar tenaga kerja mahir di dunia dan akan memacu Malaysia menjadi sebuah negara maju yang berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

Maka persoalan yang timbul ialah di mana tempat saya sebagai guru akademik di dalam sistem KV ini. Ianya pun telah terjawab di mana tempat untuk saya adalah terhad dan saya pasti akan keluar daripada sistem ini. Tambahan pula ketika ini saya memegang jawatan GC Sains yang mana mulai tahun 2013 kekaburan mengenai subjek sains akan timbul. Kiranya tiada maka akan lenyaplah ilmu yang saya pelajari melalui pengalaman selama ini. Justeru itu, saya perlu membuat transformasi peribadi saya sendiri untuk terus relevan sebagai GC.

Berada dalam sistem vokasional selama hampir 10 tahun membuatkan saya banyak belajar tentang gaya dan cara hidup pelajar dan guru-guru di dalam sistem ini. Kebanyakkan pelajarnya adalah pelajar yang hampir tidak dihiraukan di sekolah dahulu. Bayangkan ada pelajar di dalam kelas saya sampai tingkatan 4 tidak pernah memegang atau memerhatikan mikroskop!...Itulah pelajar yang saya hadapi setiap hari. Malah ramai juga juga pelajar yang datang dari keluarga yang bermasalah. Ini sudah tentu membuatkan P&P saya semakin mencabar setiap tahun. Itulah antara pengalaman yang tidak dapat saya lupakan sepanjang saya berada dalam sistem ini. Pengalaman yang di timba di dalam sistem ini InsyaAllah akan mematangkan saya untuk meneruskan karier saya sebagai seorang guru.

Saya bersyukur kerana Allah takdirkan saya berada di dalam sistem ini sampai saat ini. Terima kasih buat rakan-rakan daripada bidang teknikal dan vokasional yang sentiasa membantu dan memberikan nasihat kepada saya ketika saya tergelincir daripada batasan. Buat kakak-kakak di ERT jasa anda kepada saya amatlah besar hanya Allah sahaja mampu membalasnya. Mana mungkin saya akan ada ilmu tentang membuat kek dan seni kulinari jika tidak di atas tunjuk ajar anda di ERT.

Semoga sistem vokasional akan terus maju ke hadapan dan akan membantu negara untuk melahirkan tenaga kerja berkemahiran tinggi dan semua warga SMTV/KV akan bersama memacu kearah negara berpendapatan tinggi dan mencapai matlamat wawasan 2020. InsyaAllah...

0 comments:

 

DEDAWAI BERISI Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template--